Vineri 13, noroc sau ghinon?

   
Imaginea apartine www.google.com
 Poporul roman sufera de multe "boli", una dintre cele mai grave este superstitia.

Potrivit D.E.X., prin superstitie intelegem " Prejudecată care decurge din credința în spirite bune și rele, în farmece și vrăji, în semne prevestitoare, în numere fatidice sau în alte rămășițe ale animismului și ale magiei. Din fr. superstition, lat. superstitio."
     Daca vorbim strict de aparitia anumitor supertitii, ne putem considera aboliti de vina, deoarece locul aparitiei lor poate fi Roma Antica sau Egiptul Antic, de exemplu.
Asadar, aparitia lor dateaza inca din vremuri stravechi datorita nevoii omului de a isi explica anumite esecuri, dar si ca urmare a credintei in faptul ca spiritele bune sau rele intervin in viata sa.
Care sunt cele mai cunoscute superstitii?

  • Pisica neagra- din punctul meu este cea mai raspandita dintre toate si cea de care ma temeam cel mai tare in copilarie si adolescenta, desi iubeam si iubesc aceste feline. Desi venerata in Egiptul Antic si considerata si astazi in unele culturi aducatoare de noroc, in lumea Occidentala nu sunt vazute nici astazi cu ochi buni. Totul a pornit in Evul Mediu, cand ca urmare a inluentei Bisericii, pisicile negre au fost asociate cu vrajitoarele si spiritele malefice. In anul 1232, Papa Grigore al -IX-lea le-a declarat oficial drept incarnarea diavolului. Personal, le consider similare oricaror alte pisicute.
  • Oglinda sparta, 7 ani de ghinion- o alta superstie foarte intalnita la noi pe care am preluat-o de data aceasta de la romani, care erau de parere ca in oglinda se reflecta sufletul, iar spargerea oglinzii duce la o incapacitate a acestuia de a apara proprietarul de ghinion. Perioada de timp se refera la credinta ca o data la 7 ani viata se reinnoieste.
  • Numarul 13- un numar pe care nu ti-l doresti pe usa de la intrare a casei tale, daca esti supersitios. Originea credintei populare este data de Cina cea de Taina, prezenta a 13 persoane la masa si tradarea lui Iuda, dar si de arestarile majoritatii cavalerilor templieri in data de 13 octombrie 1307. Simbolistica numarului este si mai puternica daca vorbim despre o zi de vineri, deoarece sunt persoane care nu intreprind nici o actiune intr-o zi de vineri 13.
  • Potcoava- destul de rar intalnite acum datorita modernizarii, in trecut potcoavele erau obiectul uneia dintre cele mai intense superstitii asta si datorita faptului ca erau intens utilizate, dar si pentru ca locuitorii acelor vremuri, mai ales nordicii, credeau in spiridusi si zane, dar si in forte malefice care erau izgonite cu ajutorul fierului din care erau confectionate potcoavele.
  • Sarea- unul dintre ingredientele cele mai utilizate  in trecut, dar si acum pentru conservare, dar si o moneda de schimb in trecut, este logic ca varsarea sarii pe masa sa aduca ghinion. Pentru cei superspitiosi, era considerata o substanta detestata de fortele malefice si este mentionata de 31 de ori in Biblie, trebuie sa ne amintim aici de Sodoma si Gomora.
    Din punctul meu de vedere, acestea sunt cele mai cunoscute superstitii de pe meleagurile noastre. Unele dintre ele au o mare popularitate si astazi. Dar, va indemn sa fiti rationali si sa priviti eventualele probleme din viata dumneavoastra ca fiind rezultatul unor actiuni, situatii, nu ca pe o interventie a unor forte malefice. Tin sa mentionez inca o data ca sunt in totalitate impotriva oricarei forme de magie si sa va sfatuiesc sa va analizati foarte bine actiunile, contextul unei situatii date, sa va detasati de tot si toate inainte de a lua o decizie definitiva. Niciodata nu va aruncati cu capul inainte si nu luati hotarari importante din impuls.
Ce sa cititi in legatura cu acest subiect?
Daca doriti mai multe informatii despre subiect, va recomand sa cititi urmatoarele carti:
Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bolile, cauzele spirituale si vindecarea prin gandire

Ochiul lui Horus cel mai puternic simbol de protectie

Sa vorbim despre sporul casei