Minimalismul, un stil de viata care ma prinde

 
Imaginea apartine www.google.com

Un concept foarte la moda in S.U.A. si Japonia,  minimalismul a inceput sa prinda si la noi. Dar, la ce se refera mai exact si daca este potrivit fiecaruia dintre noi, vom afla in continuare?
"Minimalismul" pleaca de la o idee de baza: " mai putin inseamna mai mult" sau "cumpar  doar lucrurile de care am cu adevarat nevoie". Dar, aici apare problema, care sunt acele obiecte care imi sunt indispensabile vietii de zi cu zi si in ce cantitati?
Pentru ca un adept al stilului de viata mimimalist, nu va renunta cu siguranta la nevoile de baza (hrana, facturi, etc.), ci va incerca sa stabileasca un pret cat mai mic pentru acoperirea lor.
Este potrivit pentru mine acest mod de viata?
Modul acesta de a trai ti se va potrivii perfect, daca:

 • esti o persoana extrem de organizata in privinta cheltuielilor,iar listele de cumparaturi iti sunt cei mai buni prieteni,
 • nu iti place sa cumperi "pe datorie" si nici imprumuturile bancare pe 10,20, 30 de ani nu te incanta,
 • preferi mobila putina,
 • electrocasnicele de baza ( de ex: frigider, aragaz, masina de spalat),
 • preferi produsele cu multiple utilizari,
 • nu iti place risipa de nici un fel,
 • iti place sa reciclezi,
 • preferi sa te bucuri de lucrurile marunte pe care ti le ofera viata (de ex: o cafea buna, o carte interesanta), 
 • nu simti nevoia de a acumula cat mai multe lucruri pentru a te binedispune,
 • nu te lasi inflentat de reclamele pe care le vezi la T.V, online, radio, etc.,
 • nu actionezi din impuls, ci te gandesti de doua ori daca ai nevoie sau nu de produsul pe care urmeaza sa il achizitionezi.

Argumente pro si contra minimalism:
 • Argumente pro:
- poti economisii 
Fiind atat de organizat in privinta cheltuielilor cu siguranta iti vor mai ramane niste banuti pe care ii poti pune in pusculita pentru un tel mai important. Dupa cum stiti, invazia de produse si reclame, ne face sa cumparam lucruri de care nu avem cu adevarat nevoie.
- te bucuri mai mult de ceea ce ai
Daca nu mai ai 100 de parfumuri, 10 lotiuni de corp, 3 telefoane, etc., cu siguranta apreciezi mai mult produsele pe care le folosesti si iti dai seama mai usor de calitatile pe care le au. Asta ma face sa ma gandesc la bunicii nostrii care nu aruncau atat de usor lucrurile, ci le reparau mai intai.
-reciclezi
Un lucru care ar trebui sa ne preocupe pe fiecare dintre noi este reciclarea. Saptamana trecuta am vazut un documentar despre gropile de  gunoi ale tarii si focarele de infectie care se dezvolta acolo. Nu a fost cel mai placut lucru pe care il puteai viziona, dar exista si in curand va devenii o problema grava. Ar trebui ca in toate familiile sa se faca asta ca mod de viata. Nu uitati: hartie, plastic si sticla.

 • Argumente contra:
- nu mai poti folosii terapia prin cumparaturi
Dupa o zi aiurea la munca sau dupa o cearta cu cineva drag nu te mai poti refugia in supermarket si golii portofelul pe lucruri inutile. Nu cred sa existe cineva care sa nu fi facut asta macar o sungura data. Oricum va exista un alt viciu care ii va lua locul terapiei prin cumparaturi.
-trebuie sa ai maxim 3 produse din fiecare
Asa ca daca te-ai plictisit de cele 3 geluri de dus pe care le ai e cam naspa treaba, deoarece nu iti vei cumpara altele decat dupa ce termini ceea ce ai. Daca te plictisesti repede de lucruri, stilul asta de viata nu este pentru tine.

Personal, cred ca argumentele pro sunt mai puternice decat cele contra acestui stil de viata, cu conditia de a nu duce lucrurile la extrem. Este adevarat ca recomand chibzuinta in toate domeniile vietii, dar daca iti doresti foarte mult un lucru, trebuie sa il achizitionezi, indiferent daca va fi inutil ulterior.
Important este sa iti cumperi lucrurile care iti plac cu adevarat, astfel incat sa te poti bucura de ele.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bolile, cauzele spirituale si vindecarea prin gandire

Ochiul lui Horus cel mai puternic simbol de protectie

Sa vorbim despre sporul casei